Kirjutasin juba pool pikast jutust valmis ja…kustutasin ära. Ilusad tunded ei vaja pikka juttu. Emaks olla kolmele toredale lapsele on kingitus ja ma hoian seda imelist kingitust kogu südamest. Emaks olemise 27 aastasse ja 3,5 kuusse on kindlasti jäänud ka murelikke hetki, aga suurem osa on see ikkagi olnud puhas rõõm. Ja vaatamata sellele, et ma olen ema absoluutselt iga päev on tore, kui emadepäeval on su kõrval kõik need, kes peavad sind kalliks. Täna puudus ainult noorem poeg, kes veedab oma ajateenistuse viimast kuud kevadtormil metsas hiilides.
Hommikul läbi une soniva lapse sõnad ja naeratus….täna tuleb emadepäev, emme on maailmakallis….oli nii armas :) Lapse oma kätega tehtud kook…lilled… armsate kallistused. Suurim kingitus emale on aga kindlasti see, kui lastel läheb hästi.
Aga hommikul tegi tütretirts mulle küpsisetorti. Ühest pakist, väikese. Sellise, mis on just viiepoolesele jõukohane. Kreemi aitasin segada kokku seekord veel ise, aga kõik muu – küpsiste leotamine, ladumine, kreemiga katmine ja kaunistamine – oli lapse enda tehtud. Sai küll tort pisike, aga jagus kõigile. Viiekesi sõime selle sõbralikult jagades ära.
Tirts joonistas emme ka. Sellise laheda. Juuksed pidid olema lühemad, sest ema olla just juuksuris käinud. Ja pöördes on ema sellepärast, et emmele meeldib tantsida. Eks laps on seda näinud, kui ta minuga koos latinotantsu trennides vahest kaasas on käinud. Jah, tantsimine paneb tõesti ema silmad särama :)
Ise tegin seekord klassikalise Britta koogi. Hea lihtne teha ja mõnus süüa.
Taigna alumise kihi jaoks on tarvis:
3 munakollast
150 ml suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
150 gr võid
100 ml piima
250 ml jahu
Vahusta munakollased suhkruga, lisa vahustatud munakollastele piim ja sulatatud (ning veidi maha jahutatud) või. Sega läbi. Lisa jahule küpsetuspulber ja vaniljesuhkur ning sega kuivained muna-piima-või segu sisse.
Laota tainas ühtasel kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi peale.
Beseekihi jaoks on vaja:
3 munavalget
150 ml suhkrut
0,5 tl soola
mandlilaaste
Vahusta munavalgeid koos soolaga kerge vahu tekkimiseni, lisa suhkur ja vahusta edasi kuni tiheda paksu vahu tekkimiseni.
Laota beseekiht eelnevalt ahjuplaadile laotatud tainakihi peale. Poolele plaaditäilele saputa peale ka mandlilaaste, sellest moodustub hiljem koogi ülemine kiht.
Küpseta 180 kraadi juures ca 15-20 minutit.
Võta ahjust ja lase veidi jahtuda.
Siis lõika plaadikook keskelt pooleks. Pane ühele põhjale peale kreem ja tõsta teine pool peale.
Klassikaliselt pannakse enne küpsetamist mandlilaastud vaid ühele koogi poolele – sellele, mis jääb peale. . Mina ei koonerdanud ja panin mõlemale poolele.
Baasretsepti võtsin Tuuli blogist.
Mina muutsin pisut suhkru kogust. Ja vähemast täitsa piisas. Sõbranna tegi selle antud kogusega ja kurtis, et sai liiga magus. Mina panin suhkrut vähem täiesti proosalisel põhjusel – suhkur sai otsa :) Samas leidsin, et vähemast peaks piisama, kuna kogused tundusid üüratud.
Täidisena kasutasin järgmist kooslust:
2 pk ricotta kohupiima
suurem pk 35% vahukoort
100 g suhkrut
Vahustasin koore ning lisasin sõelutud kohupiimale ning suhkrule.
Katte peale puistasin punaseid ja musti sõstraid.
Maitsev kook oli ja otsa söödi kõik.
Õhtuseks maiuseks oli aga…..
300 g külmutatud mustikaid
3 külmutatud ja viilutatud banaani
1 väiksem pk 35% vahukoort.
Purustasin/vahustasin kõik komponendid koos saumikseriga ja ……nautisime :)