Võilillemoos

Nädalavahetusel olime pliksiga toas ja järsku vaatame – ohhoo, naabrimees niidab muru. Aga….natuke veel ja pole enam meie suurel majatagusel muruplatsil võililli, mida me plaanisime korjata. Ruttu kauss näppu ja jooksime õue võilillenuppe korjama. Naabrimees vaatas meid küll veidi imelikult, aga kehitas õlgu ja niitis edasi. Mõne aja pärast läks mööda teine naabrimees ja hüüdis, et kuule, ega need maasikad pole :P No ei olegi, aga mis siis :)
Tegelikult sai tehtud seda nn võilillemett juba ammusel nõukaajal. Vahepeal aga hüva moosike täitsa unustuse hõlma vajunud. Sel aastal on meil potipõllundus väga oluliseks saanud ja moose tegime jube eelmine aasta päris hulga sisse. Niiet moosihooaeg on tänavu siis alanud ja esimene mõnus moos purkides. Teha on seda moosi õige lihtne. Tegemisviise muide isegi mitmeid, kui netis veidi surfata. Kes teeb ühe ja kes teeb teise moosisuhkruga. Kes kasutab tavalist moosisuhkrut, kes 1+3 moosisuhkrut.

Meie korjasime kausitäie võilillenupse. Umbes ma arvan 3,5 l. Lisasin sinna liitri vett ja kuumutasin 15 minutit. Ning jätsin seisma. Reeglipäraselt lastakse sellel keedusel seista 24 t, aga mul juhtus nii, et kodus polnud moosisuhkrut. Kodupoes käisin ära, seal ka ei olnud ja pühapäeva õhtul polnud viitsimist kaugele poodi enam jalutada. Panin kogu kupatuse rahus külmkappi ja mõtlesin, et tühja sest keedusest kahju oleks, kui midagi nüüd temaga juhtuks. Võililli õues ju küll. Nii seisiski see lillevesi veel teisegi 20 t, kuni sain lõpuks suhkrut.
Minu suureks rõõmuks midagi sellega ei juhtunud ja nii panin ta uuesti keema koos suhkruga juba ja kuumutasin vaiksel tulel ligi 2 tundi. Lisasin potti ka poole sidruni mahla. Kes soovib, võib kasutada sidrunhapet. Vahepeal eemaldasin vahtu ja nautisin mõnusat mee lõhna, mis levis üle köögi ja korterist väljagi…
Moos keedetud, steriliseerisin purgid, valasin moosi sisse ja kaan peale. Kogu moos. Lihtne, tervislik ja oh kui maitsev. Paneme seda tee sisse ja pannkoogile, limpsime niisama ja laps kastab suhkru asemel selle sisse rabarberit. Sel suvel keedame võilillemoosi kindlasti veel.

võililled

võilillemoos

Rubriigid: TOIDUST NII JA NAA. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga