Nii ongi, et need kõikse lihtsamad toidud on vahest ikka hiiglama head.
Üks sagedasti tehtav põhiroog meie kodus on ahjukartul, -porgand ja kodune peekon. Lihtne teha ja maitsev süüa. Kõrvale erinevat värsket kraami ja muudkui naudi.
Tegemisõpetust sellel ehk polegi, kuigi kindel see, et iga perenaine teeb sedagi toitu natuke omal moel. Oluline on see, et kui tõstad säriseva ahjuvormi keset lauda, hakkavad kõik lauas istujad vaikselt mõmisema ja silmad lähevad särama :)
Enda lapsepõlvest mäletan ma samamoodi ahjupanni säriseva lihaga….aga puupliidi ahjust. Kaldun arvama, et see oli veel maitsvam. Ei midagi eksootilist, aga oh kui hea.
Kuna magusroog oli laual juba ootamas, siis on arusaadav, miks preili tegi esimese hooga sellist haput nägu. Magustoitu oleks ju tahtnud ennem süüa. Kord on aga kord ja meil saab magustoitu ikka see laps, kes soolase söögi ennem ära sööb. Kuna meie lapsel siin söögiisuprobleeme tegelikult pole, siis peale algset mossitamist läks ahjukartul peekoniga väga kiiresti kõhtu ja prae lõpetamisse ajaks polnud tal enam meeleski probleem nimega – tahan ennem magustoitu :)
Teine lapsepõlvest taaselustatud toit meie peres on lumepallisupp. Pikka aega polnud ma seda teinud kuni üks päev vaatasin, et piima on palju järgi ja tuleks midagi sellest teha. Nii meenuski mulle see lapsepõlvest pärit magusroog. Seda mäletan ka, kuidas ma salaja ikka potist lumepalle käisin söömas :P Lastele nii meeldis, et kindlasti tuleb seda nüüd sagedamini hakata tegema.
Retsept on pärist 1985 aastal ilmunud Laine Remmelgas-e raamatust “Magustoidud”
3 kl piima
3 muna
3-4 spl suhkrut
vanilliini
1 tl kartulitärklist
soola
Piim kuumutatakse keemiseni. Munavalged vahustatakse kõvaks vahuks. Lusikaga tõstetakse kuuma piima sisse munavalgeklimbid, keedetakse ja tõstetakse valmis klimbid magustoidunõusse. Munakollased vahustatakse suhkruga, lisatakse veidi vanilliini ja segatakse vähehaaval juurde kuum piim. Kuumutatakse segades, kuni segu pakseneb, maitsestatakse vähese soolaga. Kui soovitakse paksemat suppi, tuleb piimasse enne munakollastega segamist lisada külma piimaga segatud tärklis. Muna -piimasegu valatakse klimpidele. Süüakse jahtunult.