Nende tervislike browniede tegemine sai alguse juba jõulude ajal, kui mu noorema poja tüdruk tegi mõnusat porgandi – šokolaadi browniet.
Meil kodus suhkru ja nisujahuga ei laiutata ja kui meil magusaisu on, siis vaatame, kuidas ja millest seda teha, et asi oleks tervislik, aga maitsev.
Pidasin juba kena nädalakese peas mõtet, teha bataadist browniet, sest mingist ajast oli mul neid 3-4 tükki külmikusse seisma jäänud. Eile õhtul mõtlesin, et võtan siis asja käsile, mõõtsin kõik vajalikud kuivained kaussi, panin bataadi ahju küpsema ja siis avastasin….munad otsas :) Õnneks on mul fantastiline naabrinaine, kellel pole kunagi vist midagi otsas :D Või vähemalt ta ei hakka midagi tegema, kuni pole veendunud, et kõik vajalik on kapis olemas. Nii ma siis helistasin sõbrale ja Kirke käis tõi munad ruttu ära. Koogitegu võis alata.
Sahmerdasime siin kahekesi hoolsasti, panime koogi ahju ja siis oli õnneks lapsel meelekindlust minna magama….et hommikul ärgates süüa maitsvat kooki ja karbiga sai isegi kooli kaasa.
Ja koogist endast:
2 keskmist bataati ( minumeelest võib nad siin retseptis alati asendada näiteks porgandiga või kõrvitsaga) – bataadid koorida, viilutada ja laduda vormi põhjs koos sutsukese veega ning hautada ahjus, kunu bataadid on pehmed.
3 kesmist muna
70 g võid
3 spl gluteenivaba valget jahu (koosneb riisi-, kartuli-, tapiokki-,maisi-, ja tatrajahust)
3 spl sulatatud mett
70 g leotatud datleid
3 tl kaneeli
3 spl naturaalset kakaopulbrit
soovi korral veidi vanillisuhkrut
½ tl küpsetuspulbrit
natuke soola
Küpsetatud bataadid ja leotatud datlid püreestada, või ja mesi sulatada, munad kloppida lahti ja kõik need koostisosad segada. Teises kausis sega kuivained ja lõpuks vala kõik kokku ning sega hästi läbi. Hulka võid panna kõike, mida fantaasia lubab – seemneid, kuivatatud puuvilju, marju, šokolaaditükke…
Mina küpsetasin suuremas vormis ja siis tulevad sellised mõnusad õhemad ruudud. Kui panna see kogus väiksemasse vormi, saab paksemad tükid.
Väga hästi maitses :)