Avgolemono

Just sellise keerulise nimega suppi ma täna üritasingi teha.
Lihtsamalt öeldes, on see kanasupp muna ja sidruniga.
Üle pika aja võtsin täna riiulist ühe mu lemmikkokaraamatutest – Tessa Kirose “Murakarabadest oliivisaludeni” ja seal see retsept oligi. Kreeka klassikaline supp.
Mul oli täna plaanis niikuinii teha kanasupp, seega väike vaheldus kulus täpselt marjaks ära.
Kanasupi jaoks on mul alati üks osa kanast sügavkülmas, sest kui ostan, ostan terve kana ja sealt saab siis juba kaks erinevat sööki.

Ja retsept ise :)

Kirjutan siia raamaturetsepti, aga ise tegin väikeste erinevustega, sest ma kasutasin mitte tervet kana, vaid osa kanast :)

1 kana
1 valge sibul
1 sellerivars koos lehtedega
1 suur porgand
mõned petersellivarred
mõned musta pipra terad
100g pikateralist riisi
2 muna
2 sidruni mahl

Kana panna koos sibula, selleri, porgandi peterselli ja pipraga keema. Lisaks soola.
Peale keema tõusmist eemaldada vaht ja keeta umbes 1,5 tundi. Tõsta seejärel kana taldrikule. Nõruta leem läbi sõela, puulusikaga kergelt köögiviljadele surudes, et mahl välja tuleks.
Leen pane potti tagasi, lisa riis ja keeda veel 15 minutit, kuni riis on pehme.

Vahusta munad, lisa sidrunimahl. Lisa kulbitäis keeva leent samal ajal vahustades, et muna kokku ei tõmbaks. Lisa veel pisut leent ja siis kalla see kõik potti. Kuumuta pisut, kuni muna läbi soojeneb. Lisa pisut soola ja pipart ja serveeri. Soovi korral tükelda sisse kana.

Sellele klassikalisele Kreeka supile võib lisada ka tüümiani ja teisi ürte. Kreekas valmistatakse seda suppi ka paastu lõpetamiseks. Vahest hoopis lambast :)
Muna ja sidrun on Kreeka suppide ja kastmete maitsestamisel väga populaarne.

Kui nüüd minna aga tagasi minu supi juurde, siis mida ma veel seal tegin teisiti.
Keedetud sibula, porgandi jne surusin läbi sõela kõik supi hulka. Antud retseptis tõsteti nad lihtsalt koos kanaga potist välja ja söödi koos jahtunud kanaga teise käiguna. Mulle meeldis supis just see püreeline juurvili. Peterselli jätsin välja, sest mulle lihtsalt selle maitse ei meeldi. Riisiks kasutasin tavalise pikateralise ja metsiku riisi segu. Sidrunit panin pisut vähem. Kuna kasutusel oli kanast vaid keskmine osa, siis tükeldasin ka selle liha kenasti potti tagasi.
Püüdsin küll, aga õige pisut läks muna ikkagi tükki. Selleks on küll oma põhjus ja selle põhjuse põhjustaja, millest ma siinkohal ei räägi :)

Supp sai igatahes maitsev. Testijatest lapsed kiitsid selle heaks :)

supp

This entry was posted in TOIDUST NII JA NAA. Bookmark the permalink.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga