Piimakissellitort

See on üks mõnus kook raamatust, mida ma ikka ja jälle heldimusega riiulist välja tassin. Raamat, kus lisaks retseptidele on ka mõnusat lugemist.
Tessa Kiros – e ” Murakarabadest oliivisaludeni. Pereretseptide maailm”
Mainitud tort on pärit Lõuna – Aafrika retseptide osast ja tegelikult olen ma seda maitsvat kooki teinud juba varemgi, kuid mingil põhjusel jäi see siin kajastamata.
Lõuna – Aafrikas on see tort paljude teemajade ja pagariäride menüüs, nagu raamatust võib lugeda.
Tordipõhja võib teha topeltkoguse ning säilitada seda lahtirullituna vormis sügavkülmas. Minumeelest võtaks vorm küll seal palju ruumi, aga mine tea, äkki kellelegi see variant sobib. Iseenesest ju hea võtta ettevalmistatud põhi ja kohe panna ahju, kui uksele koputavad ootamatud külalised.

Tainas

100 g külma võid kuubikutena
100 g peensuhkrut
230 g nisujahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1 muna, kergelt klopitud

Täidis:

750 ml piima
75 g võid
3 muna ( munavalged ja munakollased eraldi)
100 g peensuhkrut
pisut vanilliessentsi
30 g maisitärklist

1 spl suhkrut
1 spl kaneeli

Taina valmistamiseks segada või ja suhkur puulusikaga kohevaks vahuks, lisada jahu, küpsetuspulber ja näpuotsaga soola. Tainas näppida sõrmedega sõmeraks seguks , lisada muna ja sõtkuda ühtlaseks. Vajuta tainas pisut lapikuks palliks ja pane vähemalt tunniks kilesse pakituna külma.
Eelsoojenda ahi 180 kraadini.

Rullida tainas ümmarguseks kettaks, millega saab vooderdada 26 cm diameetriga vormi, mille sügavus ei tohiks olla alla 3 cm.
Pane taina peale sobiva suurusega küpsetuspaber ja täida vorm kuivatatud ubade või hernestega. Küpseta põhja ahjus 20 min. Kui tainas on pisut värvi muutnud, võta vorm ahjust välja ning eemalda küpsetuspaber ja oad. Torka tainasse mõned augud kahvliga ja pane veel 10 minutiks ahju, et põhi tõmbus kuivemaks.

Vahepeal valmista täidis.
Pane piim ja või potti, kuumuta keskmisel kuumusel, kuni või on sulanud. Vahusta munakollased suhkru ja vanilliga, seejärel lisa edasi vahustades maisitärklis. Lisa munasegule kulbiätis kuuma piima, pidevalt segades, et vältida tükki tõmbamast. Vala juurde ülejäänud piim, sega hästi läbi ja jäta jahtuma.
Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja lisa ettevaatlikult täidise hulka.
Vala täidis tordipõhjale, raputa peale suhkrut ja kaneeli ning tõsta veel 30 minutiks ahju. Enne serveerimist lase hästi jahtuda.

Mina tegin seda torti pisut väiksemas vormis ja seetõttu õnnestus tekitada pisut ehk liiga paks põhi. Õnneks see maitseomadusi ei muutnud ja oli igati mõnus sellegipoolest.
Kooki sõi sõrmi lakkudes oma pere ja ka 3 erinevat külalist, kes kõik sõid ja kiitsid. Üks sööjatest käskis koogi ruttu kappi ära panna, sest muidu ähvardas ta selle ära süüa :D
Seega – see kook läheb raudselt taaskord kordamisele :)

piimakissellitort

This entry was posted in TOIDUST NII JA NAA. Bookmark the permalink.

3 Responses to Piimakissellitort

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga