Koogihooaeg

Ei saa me viimasel ajal koogita. Enne rannahooaega peaks just nagu tagasi tõmbama, aga meil vastupidi, koogid siin, koogid seal :) Kõik aeg, mis tööst üle jääb ja eriti vastu ööd, kulub kookide küpsetamisele :D
Ah, mis ma siin räägin. Kõiges on süüdi rabarberid ja hulgaliselt koogiinspiratsiooni netis.
Pere on loomulikult sellest sillas ja nosivad üksteise võidu.
Eile sai siis tehtud järgmine rabarberiüllitis :)
Rääkides kohe tulemusest, siis tõttöelda ootasin ma sellest koogist enamat, mis ei tähenda üldsegi seda, et kook vilets oleks. Kaugel sellest. Väga hea, kuigi mitte minu mõõdupuu järgi mõmisemaajav :)
Ja kattega ei jäänud ma üldse rahule. Kas oli tegu minu kehvapoolse saumikseriga ( vispliga), teostusveaga või ma ei tea millega, aga need 4 eilset munavalget ei suvatsenud kuidagi minna nii vahtu, et saada püsivaid vahutippe :( Igatahes minu ja poja käsi väsis vispeldamisest ära, kuid õiget tulemust ei ollagi :S Sellest kaotas õnneks ainult visuaalne külg, mitte maitse :)

Aga koogist:

Põhi:
150 g jahu
130 g külma võid
1 dl suhkrut
1 munarebu
1/2 tl soola
3 sl külma vett
Sega kuivained – jahu, suhkur, sool. Lisa kuivainete hulka külm või ja haki läbi, kuni tekib purutaoline mass. Klopi munarebu külma veega kergelt vahule. Vala munasegu jahu – või segusse ja sega kiirelt läbi, et tekiks tainas. Suru tainas palliks, pane kilesse ja külmkappi. Mina kasutasin selleks just tühjaks saanud saiapakki, kus sees on väga hea tainas lõplikult segada ja palliks vormida. Pane tainas umbes 45 minutiks külma.
Võta tainas külmast ja suru vormi põhja ning pisut külgedele ja küpseta 200 kraadi juures umbes 10-15 minutit. Kui taigna pind on kergelt jumekas ja kuiv, võta välja. Alanda ahju kuumus 180 kraadile.

Täidis:
500 – 600 g rabarberit
250 ml magusat kondenspiima
3 munarebu
Vahusta kergelt munarebud kondenspiimaga, lisa tükeldatud rabarberid ja vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 35 – 40 minutit.
Tõsta ahjust välja ja valmista munavalgemass.

Munavalgekate:
4 munavalget
1,5 dl suhkrut

Munavalged peaaegu vahustatud, lisa jupihaaval suhkur. Vahusta, kuni vahust saab moodustada püsivaid tipukesi. Vala mass koogile ja küpseta, kuni tipud muutuvad kegelt kollakaks.

Ma olen taolist retsepti näinud mitmel netileheküljel. Mõnes kohas oli kondenspiima asemel vahukoor, mõnes kohas lisatud munavalgevahule sidrunimahla, kogused olid natuke siia ja sinna. Valisin huvipärast just kondenspiimaga variandi, aga tegelikult selle maitse sisuliselt ei avaldunud. Järgmine kord proovin teha siis vahustatud vahukoorega.
Kuna minu jaoks jäi midagi maitses puudu, siis lisasin koogile serveerides jäätist :) Sai väga hea.

 kook

This entry was posted in TOIDUST NII JA NAA. Bookmark the permalink.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga