Kaaslane….

Inspireerituna samanimelisest loost värskest “Hooajast”, tuleb täna jutt ei millestki muust, kui küüslaugust :)
Marju kirjutas selles artiklis oma kaaslasest köögis :) Ikka sellest, mis on läbi aastate jäänud lemmikuks ja kellele ei murta iial truudust :)
Mulle Marju meeldib. Pikemat aega olen nautinud tema sulejooksu ka blogi vahendusel. Kaunis kujundus, kvaliteetsed fotod, sisukas jutt ja head retseptid. Kõik see, mis teeb heaks ühe toidublogi. Kui Marju pidas oma kaaslaseks Å¡okolaadi, siis mina avastasin, et muutumatu kaaslane minu köögis on hoopis küüslauk.
Enamasti kaldub minu valik üldse ikka soolase toidu poole ja kui antakse valida, kas kreemikook või kiluvõileib, valin ikka viimase.
Küüslauk on minumeelest võrratu. Hoolitsen, et teda oleks kodus alati – suvel ja talvel, kevadel ja sügisel ning igal võimalusel lisan teda enda valmistatud toitudele.

Eile oli juhtumisi ka veel see päev, kus sain võimaluse proovida erinevaid objektiive ja nagu tellituna jäid kaamera ette just küüslaugud. Minumeelest suurepärane pidistamise materjal :)

 küüslauk

Küüslauk (Allium sativum) on 20–60 cm kõrguseks kasvav lauk, väidetavalt Indiast pärit. Looduslikke vorme leidub tänapäevalgi Põhja-Indias, Altais ning Pamiiri piirkonnas.

Eestis kasvatatakse kahe vormina – suviküüslaugu sibulad jäävad küll väiksemaks, kuid tunduvad toorena süües üpris mahedad, taliküüslaugu sibulad kasvavad enamasti küll suuremaks, kuid on veidi kibedamad. Küüslaugu maitse – mahedamast kuni eriti teravani – sõltub osaliselt ka sellest, kui ruttu teda pärast peenralt koristamist süüakse. Noor ja värske on reeglina mahedam ja mahlasem.

80 % maailma küüslaugust kasvatatakse Hiinas.

Küüslaugu auks peetakse iga aasta septembris Hispaanias pidu. Peol sepitsetakse talle kiidulaule ja värsse ning paremaid autasustatakse.

Kasutatakse maitse- ja ravimtaimena. Toiduainetele lisamine parandab nende säilimist.

Küüslauk pärineb Siberist, Mehhikost, Indiast, Hiinast, Egiptusest, Hispaaniast, Prantsusmaalt, Kreekast, Türgist jne.
Kasvukultuurina on küüslauku kultiveeritud rohkem kui 5000 aastat.

Küüslauku nimetatakse haisvaks roosiks. Eestis kannab ta rahvapäraseid nimesid nagu kiblok, tõusurohi, piusa, purokese jne.

 küüslauk

 küüslauk

Rubriigid: TOIDUST NII JA NAA. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga