Jälle keeks

Seekord siis teistsugune, aga samast raamatust, kui eelmine – “Soolased ja magusad lihtsad leivad”

Mulle on need keeksid kuidagi väga meelepärased. Erinevaid variante nii palju ja üks parem, kui teine. Jahedal ajal hakkab söögiisu tõusma ja siis ongi hea, kui kapist midagi näksimist võtta. Õnneks kehakaalu see mul ei mõjuta, niiet võib vabalt patustada.
Tänane keeks on selline, milles pole rasvainet ja peaks ütlema, et eriti hea maitseb ta siis, kui panna viilud rösterisse ja siis soojale röstitud tükile panna peale veel moosi või võid. Kõrvale külm piim või mõnus aromaatne tee ja ongi mmmmm, mõnus suutäis :)

Originaalretsept:

Vürtsine pühadekeeks

350g nisujahu
2,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
100 g peensuhkrut
150 g kuivatatud puuviljade segu ning tükeldatud suhkrustatud apelsini – ja sidrunikoort
2 sl tumedat suhkrusiirupit ( melassi)
300 ml piima

Kuumuta ahi 180 soojakraadini. Sega kausis jahu, küpsetuspulber, kaneel, suhkur, kuivatatud puuviljad ja tsitruse koored.
Kuumuta pisut piima koos siirupiga, seguneb lihtsamalt ja lisa segu kuivainetele. Sega, kuni saad ühtlase massi.
Vala segu ettevalmistatud vormi, küpseta umbes 50 min. Jahuta, säilita õhukindlas anumas.

Mina kasutasin selles keeksis rosinaid ja kuivatatud ploomi tükke. Tsitruselistest kasutasin hoopis riivitud ühe laimi koort ning oma äranägemise järgi lisasin segusse leiva seemnesegu.

Kui autor kirjutas, et see keeks meenutab talle oma aroomiga alati lihavõttepühi, siis…mulle meenutaks see lõhn pigem jõule.

Rasvaine puudumise tõttu koostises, on keeks pigem saiane, kui keeksi konsistentsiga. Igatahes on ta väga hea.

 keeks

Lisatud 8.11.2011

Praeguseks olen seda keeksi teinud mitu korda ja lisanudoriginaalile omad muudatused.
Esiteks, tunnen ma , et võiks olla seal hulgas törts õli või võid. Ja hulka olen veel riivinud jämedalt Å¡okolaadi ning marmelaadi ja kõvasti seemnesegu.

Rubriigid: TOIDUST NII JA NAA. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga